ŠTUDENTJE MULTIMEDIJE NA EMI 2018

Izbor slovenske pesmi za Evrovizijo, EMA 2018, je letos potekala v prostorih Televizije Slovenije. V tednu priprav in izvedbe finalne oddaje smo imeli študentje Multimedije priložnost, da si ogledamo kaj vse je potrebno za izvedbo takega projekta.

STUDIO 1

V največjem studiu RTV Slovenije je bil postavljen glavni oder, ki je bil letos obkrožen z zrcali. Znotraj scene je bila tako stalno samo ena kamera. Občasno sta bili znotraj tudi kamera na jeklenici (cable cam) in steady cam, ostale kamere pa so snemale čez luknje v stenah ali skozi policijsko steklo. Vsega skupaj je bilo v studiu kar 10 kamer.

Takoj za sceno so bili vsi, ki skrbijo za efekt luč, talni LED display, monitoring znotraj scene, vožnjo kamere na jeklenici, ter asistenti kamer, tehniki in scenski delavci.

REŽIJA STUDIA 1

V režiji je bila večina preostale ekipe. Vse je vodil in usmerjal režiser Nejc Levstik. Letos so prvič uporabili program CuePilot, ki omogoča avtomatsko mešanje slike, ter prikaz kadrov in njihovo časovno razporeditev, ki so jo lahko spremljali tudi kamermani, ki so imeli vsak svojo tablico.

GREEN ROOM

Green room je bil postavljen na bivšem službenem vhodu na RTV in je bil namenjen spremljanju tekmovalcev tudi ko niso bili na odru. Tam so bile še 3 kamere, ki pa so bile povezane v reportažni tovornjak.

REPORTAŽNI TOVORNJAK

Običajno se v reportažnem vozilu celotna režija, v tem primeru pa so ga potrebovali zato, ker ima studio omejeno število kamer. Zato so tri kamere iz green room-a povezali v reportažni tovornjak, kjer so imeli tudi kontrolo kamer, signale pa so potem poslali do Studia 1.

STUDIO 4

Studio 4 je virtualni studio iz katerega so se javljali predstavniki različnih žirij. Tukaj so uporabljali samo eno kamero. Studio je pobarvan v modro barvo, ki jo nato zamenjajo z ozadjem virtualnega studia.

REŽIJA STUDIA 4

V tej režiji so skrbeli za čim bolj realističen izgled človeka v virtualnem studiu, ter za pravočasno javljanje v oddajo.

Nekega lepega popoldneva na RTV

Kot vsako leto, je tudi letošnjo generacijo 1. letnikov doletela vaja predmeta Uvod v multimedijske sisteme, kjer smo si v spremstvu asistenta Klemna Pečnika ogledali RTV Slovenija. V približno 5 urnem ogledu smo pregledali velik del stavbe, od televizijskih studijev, do radijskih, pa vse do arhivov in oddajnikov.

Predstavili so nam proces pretvorbe analognih zapisov raznih oddaj, tako radijskih in televizijskih, v digitalne, katere hranijo v ogromnem arhivu v kletnih prostorih.

 

Prav tako smo si ogledali tudi vse studije, ki so v uporabi za razne oddaje, dnevnik ... 

 

Spremljali smo tudi pripravljanje scene v studijih za kasnejše snemanje oddaj.

 

Pogled na studio 3 ...

 

Zunanji predavatelji

V študijskem letu 2017/2018 smo pri predmetu Karierna komunikacija gostili več zunanjih predavateljev iz različnih strok in poklicev.

 

  MATEJ TUŠAK, športni psiholog

Zaposlen je na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti, kjer predava psihologijo in psihologijo športa. Predava tudi po univerzah v tujih državah. Je avtor različnih knjig in znanstvenih člankov, v katerih teoretična znanja združuje s praktičnimi izkušnjami. Veliko predava po športnih društvih, šolah, vrtcih, podjetjih in vodi najrazličnejše delavnice na teme kot so stres, spoprijemanja s stresom, motivacija, agresivnost, osebnostna rast, timsko delo, učinkovito komunikacij in mnogih drugih. 

Ukvarja se tudi s psihološkim svetovanjem posameznikom z najrazličnejšimi težavami,  sodeluje z različnimi podjetji, manegerji, vodstvenimi delavci in ljudmi z vsakdanjimi težavami. V zadnjem času pa skuša znanje iz sveta vrhunskega športa prenesti tudi med manegerje in podjetnike. 

Več na: http://www.matejtusak.si/

 

BOJAN LIKAR, soustanovitelj in direktor CloudMondo

Podjetnik, ki je svojo kariero začel s start-up projekti in končal v Silicijevi dolini. Likar se ukvarja s telekomunikacijo, brezžičnostjo in IP routerji. Ima svoje podjetje v Kaliforniji, kjer živi s svojo družino. Del podjetja je tudi v Sloveniji, kjer razvijajo nove ideje in podpirajo domače gospodarstvo.

Start-up projekti motivacija in uspeh so bile glavne teme njegove predavanja. Globje smo spoznali start-up projekte in investicije v njih ter Likarjevo pot do uspeha v ZDA.

Več na: https://cloudmondo.com/

 

 PETR PODLIPNY, direktor znamke Škoda v Sloveniji

Petr se je preselil v Slovenijo pred dobrim desetletjem, ostal tu in si ustvaril družino. Njegova vez s Škodo traja več kot četrt stoletja. V češkem avtomobilskem ponosu je Podlipny, ki izhaja prav iz mesta Mlade Boleslave, kraja, kjer je doma Škoda, deloval že kot študent in bil priča prevzemu s strani Volkswagna. Nemci so prevzeli češki simbol, ki se je v dobrih 25 letih pod Volkswagnom razvil v enega najbolj modernih avtomobilskih znamk.

Ko je prispel v Slovenijo je Škoda na trgu imela minimalen delež, danes pa je tretja najbolj prodajana znamka in zajema 10% celotnega trga v Sloveniji.

Pogovarjali smo se še o uspehu Škoda v Sloveniji in po svetu ter o prihodnosti avtomobilske industrije (električni avtomobili, samoupravljanje, novi igralci na trgu,...)

Več na: https://www.skoda.si/

 

 VESNA SODNIK, direktorica podjetja Beseda

Kot dijakinja se je že ukvarjala z amaterskim igralstvom, kot študentka pa je spoznavala in brusila veščine javnega nastopanja, zborne izreke in govorice telesa. Delala je tudi kot moderatorka in novinarka na radiu in povezovalka prireditev. Študirala je anglistiko v Ljubljani.

Pomaga različnim posameznikom, družbam in podjetjem (npr. Outfit 7) z retoriko in javnim nastopanjem. To pa je bila tudi glavna tema na našem predavanju. Pogovor je tekel tudi o štirih tipih nastopajočega govorca in govorici telesa ter pomembnost vsega tega v javnosti in poslovnih vodah.

Več na: http://www.beseda.si/

 

EKSKURZIJA V MÜNCHEN – FILMSTADT IN ARRI RENTAL

30. novembra 2016 smo se študentje MMK in MM UL FE (Multimedijskih komunikacij in Multimedije, Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani) v zgodnjih jutranjih urah odpravili na strokovno ekskurzijo v München. Najprej smo si ogledali center mesta, z zunanje strani celo tehnični muzej ter božični sejem.

 

Po ogledu mesta smo se odpravili proti Bavaria Filmstadt-u. FilmStadt se nahja na 320.000 m2 in ima skoraj 30.000 m2 studijskih površin. Vodič nam je predstavil njihovo poslanstvo delo ter del zgodovine. Ogledali smo si studijo v katerem snemajo TV prodajo 24h ur na dan (www.1-2-3.tv), uporabljajo 3 kamerni način snemanja, kamermani pa delajo brez prekinitev, prav tako moderatorji.

Ogledali smo si tudi nekaj razstavnih eksponatov (scenski elementi in modeli) iz snemanj različnih filmov in serij. Med drugim smo si ogledali tudi tehniko snemanja s chroma key (z zelenim platnom), kjer sta »talentirana amaterska igralca« Klemen in Klemen, pred našimi očmi tekla po strehi vlaka, božala zmaja in se izogibala peklenskemu ognju.

©Foto: Ana Gaja Boc

Preberi več