Izbor slovenske pesmi za Evrovizijo, EMA 2018, je letos potekala v prostorih Televizije Slovenije. V tednu priprav in izvedbe finalne oddaje smo imeli študentje Multimedije priložnost, da si ogledamo kaj vse je potrebno za izvedbo takega projekta.

STUDIO 1

V največjem studiu RTV Slovenije je bil postavljen glavni oder, ki je bil letos obkrožen z zrcali. Znotraj scene je bila tako stalno samo ena kamera. Občasno sta bili znotraj tudi kamera na jeklenici (cable cam) in steady cam, ostale kamere pa so snemale čez luknje v stenah ali skozi policijsko steklo. Vsega skupaj je bilo v studiu kar 10 kamer.

Takoj za sceno so bili vsi, ki skrbijo za efekt luč, talni LED display, monitoring znotraj scene, vožnjo kamere na jeklenici, ter asistenti kamer, tehniki in scenski delavci.

REŽIJA STUDIA 1

V režiji je bila večina preostale ekipe. Vse je vodil in usmerjal režiser Nejc Levstik. Letos so prvič uporabili program CuePilot, ki omogoča avtomatsko mešanje slike, ter prikaz kadrov in njihovo časovno razporeditev, ki so jo lahko spremljali tudi kamermani, ki so imeli vsak svojo tablico.

GREEN ROOM

Green room je bil postavljen na bivšem službenem vhodu na RTV in je bil namenjen spremljanju tekmovalcev tudi ko niso bili na odru. Tam so bile še 3 kamere, ki pa so bile povezane v reportažni tovornjak.

REPORTAŽNI TOVORNJAK

Običajno se v reportažnem vozilu celotna režija, v tem primeru pa so ga potrebovali zato, ker ima studio omejeno število kamer. Zato so tri kamere iz green room-a povezali v reportažni tovornjak, kjer so imeli tudi kontrolo kamer, signale pa so potem poslali do Studia 1.

STUDIO 4

Studio 4 je virtualni studio iz katerega so se javljali predstavniki različnih žirij. Tukaj so uporabljali samo eno kamero. Studio je pobarvan v modro barvo, ki jo nato zamenjajo z ozadjem virtualnega studia.

REŽIJA STUDIA 4

V tej režiji so skrbeli za čim bolj realističen izgled človeka v virtualnem studiu, ter za pravočasno javljanje v oddajo.