Študentje 2.letnika dodiplomskega interdisciplinarnega programa Multimedija so zmagali na regionalnem OSCE tekmovanju P2P (˝peer to peer˝): Challenging Extremism, na katerem je s svojimi projekti sodelovalo več kot 40 ekip.

Vir: https://www.facebook.com/thinkagainpremisli/

V Hamburgu so 8. decembra 2016 tri najboljše ekipe, slovenska, švedska in kanadska, predstavile svoje projekte. Zmagovalna ekipa študentov Multimedije je predstavila svoj algoritem Fear Index, ki so ga zasnovali pri predmetu IKT in družba pod mentorstvom profesorjev Dejana Verčiča in Tanje Oblak Črnič. Študentje, ki so projekt predstavljali v Hamburgu so bili: David Valič, Lucija Bahovec, Lučka Šnofl, Erica Zago in Marko Katrašnik.

Fotografija osebe Think Again - premisli.

Vir: https://www.facebook.com/thinkagainpremisli/

Z lestvico strahu želijo opozoriti, da so poročila medijev o beguncih in imigrantih pogosto pristranska in v bralcu vzbujajo močne čustvene odzive, kot npr. strah ali sovraštvo. Ko uporabnik naloži besedilo na platformo, algoritem v njem poišče ključne besede, ki naj bi v bralcu vzbudile negativna čustva, nato pa njihovo pogostost in ostrost izrazi na tako imenovani Fear Index lestvici. Fear Index lahko tudi sami preizkusite na povezavi : http://thinkagain.si/fear-index.html

Svoj projekt so že predstavili na različnih fakultetah Univerze v Ljubljani, kjer so študentom s pomočjo videov in Fear Indexa predstavili problem negativnega subjektivizma v medijih. Aktivni so tudi na različnih socialnih omrežij, preko katerih želijo doseči čim širše množice.

Tekmovanje poteka tudi na globalni ravni in sredi decembra bo znano ali so se študentje uvrstili med tiste, ki bodo svoj projekt februarja predstavljali v Washingtonu.

 

Besedilo: Ana Gaja Boc